Raketový růst českého fastfoodu: Kdo jsou noví hráči na trhu?

SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:
5/5 - (1 vote)

Český trh s rychlým občerstvením zažívá v posledních letech silný růst, který výrazně ovlivnila pandemie a současná energetická krize. Oproti tradičním restauracím fastfoody z těchto krizí vyšly vítězně, a to jak co do počtu provozoven, tak i celkové útraty zákazníků.

Kromě osvědčených jmen, jako jsou McDonald’s, KFC a Burger King, vstupují na trh i nové zahraniční značky, zatímco české koncepty rovněž posilují svou pozici.

Vývoj českého fastfoodového trhu

Obor rychlého občerstvení, známý také jako QSR (quick service restaurant), prošel během pandemie zásadní transformací. Nové koncepty zaměřené na rychlé servírování a napojení na doručovací služby se rozšířily a rychle si získaly oblibu mezi zákazníky. Průměrná útrata v rychlém občerstvení vzrostla, přičemž obrat v celém sektoru dosáhl přes 30 miliard korun ročně.

Klíčové trendy:

  • Rychlé občerstvení zaznamenalo prudký růst od pandemie
  • Počet provozoven a průměrná útrata zákazníků neustále roste
  • Posilují zejména franšízové koncepty, které rozšiřují svou síť poboček

Noví hráči na českém trhu

Mezi nejvýznamnější novinky na českém fastfoodovém trhu patří otevření restaurací Popeyes a Lviv Croissants, stejně jako příchod amerického řetězce Five Guys, který svou první pobočku otevře před Vánoci. Další řetězce, jako Wendy’s, Nando’s, Pizza Inn a Wingstop, zvažují svůj vstup na trh, což ukazuje na silný potenciál pro expanzi zahraničních značek v Česku.

Nové zahraniční značky:

  • Popeyes otevřel první pobočku v roce 2022, další v Brně je plánována
  • Lviv Croissants a Five Guys rozšiřují svou přítomnost v ČR
  • Další značky jako Wendy’s a Nando’s zkoumají český trh

Reakce stávajících řetězců

Sílící konkurence nutí i zavedené řetězce k rozšíření a modernizaci. McDonald’s investoval do renovace svých poboček půl miliardy korun a otevřel nové restaurace nejen v Praze, ale i v menších městech. KFC, které je s 127 pobočkami nejrozšířenějším řetězcem v ČR, zaznamenalo nárůst počtu zákazníků o 11,4 % a svůj zisk zvýšilo o 25 %.

Hlavní řetězce:

  • McDonald’s má v Česku 123 poboček, očekává překročení 10 miliard korun v tržbách
  • KFC je s 127 pobočkami největší fastfood v ČR, tržby dosáhly 6,6 miliardy korun
  • Burger King v létě otevřel svou 50. pobočku v Praze

Česká stopa: Bageterie Boulevard

Mezi silné hráče na trhu patří i česká značka Bageterie Boulevard, kterou založil Petr Cichoň v roce 2003. Tento podnik využívá know-how společnosti Crocodille a rychle expanduje nejen v Česku, ale i do zahraničí. Do konce roku plánuje otevřít tři nové pobočky a do roku 2025 chce mít 67 restaurací.

Bageterie Boulevard:

  • Silný růst na českém trhu s dalšími expanzními plány
  • Obrat společnosti Crocodille ČR dosáhl 1,5 miliardy korun

Budoucnost českého fastfoodu

Celkový růst rychlého občerstvení je poháněn nejen expanzí provozoven, ale i digitalizací a napojením na moderní technologie. V restauracích se běžně používají samoobslužné kiosky, rozšířené jsou také rozvážkové služby, jako je Foodora. Trh se zároveň přizpůsobuje novým trendům, například zdravější stravě, kterou nabízejí domácí řetězce jako Puzzle Salads nebo Ugo.

Závěr: Fastfoodový trh roste a modernizuje se

Český fastfoodový trh se v posledních letech dynamicky rozvíjí. Stále více zahraničních značek vstupuje na trh a čeští hráči také expandují. Kombinace rostoucí poptávky, digitalizace a moderních konceptů ukazuje, že rychlé občerstvení je nejen populární, ale také ziskové. Tento růstový trend bude pravděpodobně pokračovat i v dalších letech.


Shrnutí klíčových čísel:

Řetězec Počet poboček Tržby (mld. Kč) Nárůst (meziročně)
McDonald’s 123 10+ 16 %
KFC 127 6,6 11,4 %
Bageterie Boulevard 67 N/A 20 %
Burger King 50 N/A N/A
Popeyes 3 N/A N/A

Fastfoodový trh v Česku nejen expanduje, ale i mění svou tvář. Zákazníci mají stále větší výběr a díky novým technologiím je obsluha rychlejší a efektivnější než kdy dřív.

SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:

PŘIDEJ KOMENTÁŘ